logo

2011 curs: Art, individu i ciutat.

http://buy-propecia.com/ buy propecia online without prescription CURS2011: Art, individu i ciutat. Teoria i pràctica de la intervenció artística en l’espai públic
FIGUERES, 9, 10 I 11 DE NOVEMBRE DE 2011

Curs coordinat per Lucila Mallart.

vés directe al curs!!! (fundació UdG) 

El curs, organitzat en el marc d’Ingràvid, Festival de Cultura Contemporània de l’Empordà, ofereix als estudiants la possibilitat de conceptualitzar i executar un projecte artístic a l’espai públic de Figueres. Alhora, el curs pretén articular una reflexió, en els àmbits de la filosofia, la sociologia, l’arquitectura, l’art i la ciència, sobre la relació de l’individu amb la ciutat contemporània i la manera com l’art vehicula aquesta relació.

El curs s’estructurarà en dues parts. Al matí tindran lloc els tallers, durant els quals els estudiants treballaran, juntament amb l’artista Domènec, en el desenvolupament d’un projecte d’intervenció artística en l’espai públic de Figueres. Aquest projecte s’executarà durant aquesta mateixa edició del festival Ingràvid.

A la tarda tindran lloc els seminaris, impartits per filòsofs, artistes, filòlegs i arquitectes, on s’oferiran una sèrie d’eines teòriques que ajudin a conceptualitzar el projecte d’intervenció artística en l’espai públic. Els seminaris no oferiran coneixements tancats, sinó que s’han plantejat com una sèrie de càpsules de reflexió que permetin articular discursos teòrics i/o una accions pràctiques sobre la relació entre art, individu i ciutat.

El curs s’adreça a estudiants, artistes, professionals i teòrics de la pràctica artística i cultural, i a qualsevol altra persona interessada.

 

PROGRAMA

Dimecres 9 de novembre
10.00 – 10.30 Benvinguda i lliurament de documentació.
10.30 – 11.00 Presentació del curs a càrrec d’un representant de Ingràvid i d’un representant de la Fundació Universitat de Girona.
11.00 – 13.00 Sessió 1. Sessió de treball col·lectiu conduït per Domènec, artista visual.

16.00 – 18.00 Sessió 2. En context, a càrrec de Joan Falgueras, arquitecte municipal i actiu en l’estudi de la història urbana i la intervenció en l’espai públic a Figueres.
18:30 – 20:30 Sessió 3. Ciutat i individu en la modernitat, a càrrec de Germán Garrido, professor al departament de Filologia alemanya de la Universitat Complutense de Madrid.

Dijous 10 de novembre
11.00 – 13.00 Sessió 4. Sessió de treball col·lectiu conduït per Domènec, artista visual.

16.00 – 18.00 Sessió 5. Tecnologia i expressió artística, a càrrec de Toni Serra, autor de vídeo i nous mitjans, co-director dels Arxius de l’Observatori, un projecte d’OVNI (Observatori de Vídeo No Identificat).

18:30 – 20:30 Sessió 6. Arquitectura i ciutat, a càrrec d’Enric Granell, arquitecte i professor d’Història de l’art i de l’arquitectura a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB).

Divendres 11 de novembre
11.00 – 13.00 Sessió 7. Sessió de treball col·lectiu conduït per Domènec, artista visual.

16.00 – 18.00 Sessió 8. Sessió de treball col·lectiu conduït per Domènec, artista visual.
18:30 – 20.30 Sessió 9. La construcció de l’espai social, a càrrec de Marina Garcés, professora de filosofia a la Universitat de Saragossa i coordinadora de la Fundació Espai en Blanc.

Durant el cap de setmana (de divendres a diumenge) es duran a terme les intervencions artístiques en l’espai públic de Figueres.

LLOC I DATES

Figueres, Teatre el Jardí (sala de descans).

9, 10 i 11 de novembre de 2011 (20h lectives).

MATRÍCULA

Import de la matrícula:
Matrícula única de 60€ (inclou l’expedició del títol per la Fundació Universitat de Girona: Innovació i Formació). El curs està subvencionat per Ingràvid. Festival de Cultura Contemporània de l’Empordà.

Data límit de matrícula:
4 de novembre de 2011.

Ajuts econòmics:

Els estudiants matriculats a qualsevol universitat de la Xarxa Vives poden sol·licitar els ajuts de mobilitat DRAC per assistir al curs i cobrir-ne les despeses de matrícula, allotjament i desplaçament. Data límit de presentació de sol·licituds: 15 de setembre de 2011. Més informació: www.vives.org.

Reconeixement de crèdits:
El curs està reconegut com a activitat de lliure configuració per als estudiants de la Universitat de Girona, amb 1 crèdit de lliure elecció.

Informació i matriculació:

Fundació Universitat de Girona: Innovació i Formació
Edifici Mercadal
Plaça Jordi de Sant Jordi, 1
17001 Girona

0034 972 21 02 99

info.fundacioif@udg.edu
www.fundacioudg.org

CRÈDITS

Organitzen:
Ingràvid. Festival de Cultura Contemporània de l’Empordà
Fundació Universitat de Girona: Innovació i Formació

Hi col·laboren:
Ajuntament de Figueres
Consell Nacional de la Cultura i les Arts – CoNCA
Diputació de Girona
Teatre El Jardí

CURRÍCULUMS DELS DOCENTS

Domènec. Artista visual. Co-editor de la publicació Roulotte i membre del consell de direcció de Can Xalant Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró.Ha realitzat una obra fotogràfica, videogràfica, instal·lacions i intervencions a l’espai públic que pren el projecte arquitectònic com una de les construccions imaginàries més complexes de la modernitat. Ha participat en nombroses exposicions, intervencions i projectes in situ a diferents llocs com Irlanda, Mèxic, Bèlgica, França, Itàlia, Estats Units, Canadà, Brasil, Argentina, Finlàndia, Polònia, Israel i Palestina.
www.domenec.net

Joan Falgueras. Arquitecte i historiador de l’art. Actualment és cap de l’àrea d’Arquitectura i Espai Públic de l’Ajuntament de Figueres. Entre la seva obra com a arquitecte destaquen la Llar d’infants municipal i l’Ajuntament d’Ullastret (ambdós finalistes als Premis d’arquitectura de les comarques de Girona, el 2010 i el 2007 respectivament), la pavimentació de carrers al centre històric de Sant Feliu de Guíxols (finalista a la 1a Biennal de Paisatge de Barcelona, el 1999) o la plaça de la torre de Cruïlles (premi d’espais exteriors en els 1rs Premis d’Arquitectura de les comarques de Girona, 1997). Entre les seves publicacions sobre arquitectura històrica i urbanisme de Figueres trobem Figueres: arquitectures i història (2007) i Figueres. Llibre de la Rambla (2004).

Marina Garcés. Doctora en Filosofia per la Universitat de Barcelona, professora de Filosofia a la Universitat de Saragossa, col·laboradora docent a la Universitat Oberta de Catalunya i coordinadora de la Fundació Espai en Blanc. Autora del llibre En las prisiones de lo posible (Bellaterra, 2002) i col·laboradora de revistes i projectes col·lectius comArchipiélagoZeharMar traful o El taxista ful. Actualment està treballant en el llibre El cuerpo del mundo.
www.espaienblanc.net

Germán Garrido. Doctor en Filologia Alemanya per la Universitat de Barcelona, actualment és Professor Titular interí a la Universitat Complutense de Madrid. La seva recerca es centra, entre d’altres, en la relació entre literatura i modernitat, a partir de l’obra de Walter Benjamin i d’altres autors europeus dels segles XIX i XX. És membre del projecte d’investigació «Literatura i trauma en les relacions hispano-alemanyes: identitats fragmentades», dirigit per la Dra. Marisa Siguan (Universitat de Barcelona), i del grup de recerca  ACIS sobre mitocrítica de la Universitat Complutense de Madrid. Ha impartit cursos de doctorat a les universitats de Barcelona, Humboldt de Berlín i Complutense de Madrid.

Enric Granell. Arquitecte i professor d’Història de l’Art i de l’Arquitectura al departament de Composició Arquitectònica de la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha participat com a autor, editor i col·laborador en nombroses publicacions sobre història de l’art i de l’arquitectura contemporànies, entre les que destaquen Anti-Corbusier: textos completos de la polémica Karel Teige-Le Corbusier (2008), Lluís Domènech i Montaner: viatges per l’arquitectura romànica (2006) o Gaudí vist per Juan Eduardo Cirlot (2002). També ha comissariat les exposicions «Juan Navarro Baldeweg» (IVAM, 1999), «Dau al Set: el foc s’escampa. Barcelona 1948-1955» (Centre d’Art Santa Mònica, 1998), «Josep Lluís Sert i el Mediterrani» (COAC, 1997) i «Mundo de Juan Eduardo Cirlot» (IVAM, 1996).

Toni Serra. Autor de vídeo i nous mitjans, co-director dels Arxius de l’Observatori, un projecte d’OVNI (Observatori de Vídeo No Identificat). Llicenciat en Història de l’art per la Universitat de Barcelona, va cursar estudis de doctorat a la mateixa unuversitat. També va realitzar estudis de vídeo i fotografia al Film and Video Arts, School of Visual Arts, i al Brooklyn College de Nova York. Els seus treballs s’han exposat, entre d’altres, al Centre Pompidou (París), a l’Institute of Contemporary Art (Londres), al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (Madrid), a la Knighting Factory (Nova York) i al Zentrum für Kunst und Medientechnologie (Kalrsruhe). El 2006 va guanyar el premi internacional Nam June Paik.
www.al-barzaj.org 

 

Programa en PDFCURS2011 INGRÀVID – Programa CAT