logo

tallers familiar 2012

INGRÀVID FAMILIAR 2012
Del 11 al 14 d’octubre 2012

JORDI MITJÀ
Revolucions de fireta
11, 12 i 13 d’octubre
Zona Tallers, la Rambla, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h (de forma ininterrompuda)
Entrada lliure, sense inscripcióNens de 5 a 12 anys, amb pares i mares
Activitat patrocinada per Txot’s 

La proposta Revolucions de fireta de Jordi Mitjà uneix diverses línies conceptuals a l’entorn de la pintura automàtica, el primitivisme i els mercats ambulants en una activitat de caràcter lúdic i teatral. L’objectiu es generar una dinàmica d’experimentació real amb pintures fetes amb giradiscs en mig d’una xerrada per interactuar amb el públic. Una mena de conferència performàtica per despertar i desmuntar alguns misteris de l’art contemporani, reforçar-ne els vincles o allunyar-los. Recuperar la peça Comunitats líquides i adaptar-la per als nens de l’escola de Lladó ha estat el detonant d’aquesta idea de taller/conferència.

ELENA CASADEVALL
Miniestudi d’artista
11, 12 i 13 d’octubre
Zona Tallers, la Rambla, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h (de forma ininterrompuda)
Entrada lliure, sense inscripció
Nens de 5 a 12 anys, amb pares i mares

Aquest taller vol apropar la creació artística als més menuts a través d’un petit estudi d’art instal·lat a la Rambla de Figueres. Un espai acollidor i ben equipat obert a tots els nens i nenes de 5 a 12 anys, on podran realitzar una obra pictòrica sobre cartró reciclat de temàtica lliure mitjançant diferents materials.

Estarà dividit en diferents espais:
– L’espai de les textures: en aquest espai podran escollir diferents materials per enganxar a la seva obra per donar volum i textures. Alguns dels materials que podran escollir per enganxar seran sorra, serradures, roba, paper de colors, pedretes i plàstics reciclats, entre d’altres.
– L’espai de color: en aquest espai podran acolorir l’obra amb les pintures al tremp.
– El joc dels sentits: hi haurà diferents jocs fets per mi per estimular el sentit del tacte, la vista i l’olfacte. Jocs interactius que podran fer acompanyats pels seus pares abans o després de realitzar l’activitat.

Finalitzada l’activitat, els nens que vulguin podran penjar els seus treballs al voltant del lloc on es realitzarà l’activitat.

LA MORRA
Taller i exhibició de morra
Domo, la Rambla
Taller el dijous 11 a les 18 h a la Domo, la Rambla
Campionat el divendres 12 a les 19 h a la Domo, la Rambla
Entrada lliure, cal inscriure-s’hi prèviament: tallers@festivalingravid.com o 637 128 021
Mainada de 7 a 12 anys i adults

La morra és un joc tan antic com la humanitat que deriva de la pràctica de comptar amb els dits. Ja hi jugaven els antics egipcis, els grecs i els romans. En algunes zones de la mediterrània ha perdurat fins als nostres dies. La simplicitat de les seves regles (endevinar el resultat de la suma de dos mans) el fa molt assequible i fàcil d’aprendre. Per jugar-hi no es necessita cap accessori, només les mans i la veu. Amb aquest taller aprendrem a jugar a la morra.
Durant el mes de setembre ensenyarem el joc a 20 nens (10 parelles) de l’escola Amistat de Figueres, i tots els nens que vulguin aprendre’n poden fer-ho el dijous 11 d’octubre en el marc del Festival Ingràvid.
El divendres 12 d’octubre es farà un campionat de Morra a la Rambla de Figueres, on hi poden participar tots els nens i nenes d’entre 7 i 12 anys que hagin participat al taller, així com els pares i mares que ho vulguin, ja que també es farà una exhibició d’adults.
Amb aquest taller la mainada treballarà la intuïció, l’agilitat mental, el càlcul numèric, la coordinació corporal i també podrà desfogar-se a través dels crits i competir respectant els adversaris.
La morra és un joc d’intel·ligència, d’astúcia, intuïció i rapidesa mental, on la psicologia és important, però alhora molt físic i gestual, amb moments de gran tensió a causa dels crits i els desafiaments corporals que se succeeixen durant la partida. Fes la morra i no la guerra.
Quatreeeeee!!!!

COM S’HI JUGA
Dos jugadors es col·loquen l’un enfront de l’altre, amaguen les mans i cadascú mostra a la vegada els dits que vulgui dient un número, del dos al deu. Guanya el que endevina el número total de dits mostrats. Per exemple, si el jugador A treu 3 dits i diu 5, i el jugador B treu 2 dits i diu 4, guanya el jugador A (3+2=5); així de simple. Si els dos encerten la mateixa xifra, es continua jugant. Normalment les partides es juguen al millor de deu punts. També es juga per parelles, dos contra dos, o en trios, tres contra tres. Cada partida té la seva velocitat i sonoritat.

JOSEP ALGANS I JOAN CARLES CASADO
Times-lapse a l’ombra de Dalí
Divendres 12, de 10 a 13 h (trobada a la Domo, la Rambla)
Entrada: 3 € (per equip familiar) , cal inscriure-s’hi prèviament: tallers@festivalingravid.com o 637 128 021
Totes les edats (mainada acompanyada de pares o mares)

 

Aquesta activitat en format de taller i participativa va adreçada a les persones de totes les edats i grups familiars que disposin d’un aparell fotogràfic i trípode (o bon polze) disposades a captar des de qualsevol racó de la ciutat i un mateix punt de vista, prefixat, durant el temps d’una hora, la quantitat d’imatges suficient per poder editar posteriorment amb els ordinadors de la seu d’Ingràvid a la Domo de la Rambla el seu time-lapse personal sobre el tema que proposem: L’ombra de Dalí.

De 10 a 10,30 h: trobada al Domo. Presentació i preparació de l’activitat en grups
De 10.30 a 11.45 h: els grups captaran les seves imatges per la ciutat (bàsicament pel centre de la ciutat i l’entorn del museu Dalí).
De 11.45 a 13 h: edició, visualització dels diferents time-lapses, valoració i cloenda.

D’aquesta manera, la figura de Dalí i el seu museu projecten una ombra de diferent natura: l’ombra física, que és tangible, i l’ombra del personatge, que és intangible, no tan evident. Ambdues ombres provoquen canvis en el seu entorn: de caire paisatgístic l’una, com a icona turística, i de caire intel·lectual l’altra, com a artista i referent universal.

UDIGITAL
Lego Mindstorms
Dissabte 13, d’11 a 14 h, a la Domo, la Rambla
Entrada: 3 € (per equip familiar), cal inscriure-s’hi prèviament: tallers@festivalingravid.com o 637 128 021
Mainada acompanyada de pares o mares

 

Aquest taller de robots serà una activitat familiar (per a nens i nenes acompanyats dels seus pares o familiars) durant la qual es construirà un robot des de zero fent servir peces de Lego que, un cop programat, podrà dur a terme tasques senzilles com ara moure’s tot evitant obstacles o seguir una línia al terra. Per fer-ho, caldrà aprendre a programar els motors i els sensors des d’una interfície molt senzilla, dissenyada expressament perquè tothom qui vulgui pugui programar un robot. Els kits de robòtica Lego Mindstorms s’han convertit en els últims anys en la plataforma de robòtica educativa més utilitzada arreu del món. La marca Lego i el grup de recerca Lifelong Kindergarden del MIT han treballat plegats per dissenyar uns kits que tenen en compte la concepció del nen com a “constructor de les seves pròpies estructures mentals” i que intenten crear un entorn on els estudiants puguin desenvolupar activitats pròpies d’enginyers o inventors com a via per accedir als principis de la ciència i la tècnica.

Lego Mindstorms permet als estudiants descobrir la programació i controlar dispositius reals d’entrada i sortida, així com treballar conceptes de física (energies, força, velocitat, etc.) i matemàtiques (trigonometria, geometria, etc.) de forma divertida i participativa. A més, els nens construeixen un robot, toquen, manipulen i senten com es mou, com reacciona davant de diferents estímuls, juguen, aprenen a treballar en equip, a no tenir por als errors i a resoldre problemes de forma col·laborativa.

STRADDLE3
Taller de CUINA
FAMILIAR per a nens i nenes de 5 a 9 anys
Domo, la Rambla, 17 h
Entrada: 3 €, cal inscriure-s’hi prèviament: tallers@festivalingravid.com o 637 128 021
Mainada acompanyada de pares o mares, inclou degustació

Taller on mainada i pares treballaran diverses qüestions a l’entorn de la cuina, des de comprar els aliments a parar taula, per preparar un menjar amb productes de proximitat, ecològics i de temporada i contrastar aquest recorregut amb l’espai entre la cuina industrial –enfocada als gustos i estètica generals, però lligada al rendiment comercial– i la cuina de proximitat o de mercat –amb producte fresc, segons disponibilitat estacional.

També s’hi debatran diferents possibilitats i es concretaran en una proposta dibuixada, atenent tant a aspectes pragmàtics com gustatius i plàstics. Es manipularan i transformaran els aliments amb la finalitat definida en la fase anterior i, finalment, es presentaran i degustaran integrant-hi l’escenografia, el tempo i la conversa a taula com a part del fet gastronòmic quotidià dins la cultura del plaer de menjar.

Activitat associada a la taula de coneixement #2