logo

activitats 2013

Hem preparat moltes i diferents activitats, per a un ampli ventall de públic, les endrecem aquí per ordre cronològic, al encapçalament veureu el públic a qui es dirigeix principalment, sense ser exclusiu. Totes, excepte el Sopar en Positiu, son activitats amb entrada Lliure.

Tots els públics
A VISTA D’OCELL per LINA GODOY (Figueres)
Inusual visita Guiada. Sortida des de la DOMO, La Rambla,
Dissabte 9 i Diumenge 10, a les 12 h. Entrada Lliure. Durada: 30

Ingravitarem, clar que sí, ens enlairarem com ocells i farem una mirada al festival. Les peces artístiques al carrer: què són? Qui les fa? Per què? I els tallers i resta de programació… quin sentit tenen? Realment són importants per a una persona com tu? Veuràs que sí!

Proposem una activitat divertida que ens ajudi a entendre als no experts que és tot això tan estrany que te-nim a Figueres durant tres dies. Què aprenen els nostres fills i filles als tallers? Què podem treure nosaltres d’una instal·lació o acció artística?
Tot això ho coneixerem com si féssim una visita guiada, de la mà d’una historiadora local, molt jove i apassionada de la seva ciutat i que ens durà de viatge, a vista d’ocell per l’Ingràvid 2013.

Tens dues oportunitats, una dissabte i l’altra diumenge! No badis!!

Tots els públics
QUÈ PASSA AMB LA CULTURA A CATALUNYA??!! amb Varis Ponents.
Debat a la DOMO, La Rambla, el Divendres 8 a les 20 h.

Què passa amb la cultura? Sense tristors ni discursos endogàmics que remetin a un massa sovintejat “què hi ha de lo meu?” i amb el màxim nombre de representants del sector volem apropar als ciutadans, als usuaris i a qui li interessi un debat que considerem d’una rellevància imprescindible, doncs la cultura té un pes específic a l’hora de construir un país, d’educar a la mainada, i com a actiu econòmic quan entra en contacte amb el turisme. Per tant, què passa amb la cultura? Perquè ningú la vol pagar però tothom la vol gaudir o utilitzar? I com sobreviu el sector en moments tan difícils? Però també: Quins són els reptes de futur?
Com poden influir els usuaris? Són preguntes que intentarem resoldre en una taula en la què experts convidats i el públic assistent debatran.

PonentsCarme Sais, presidenta de l’Associació de professionals de Catalunya de la Gestió Cultural (apgcc); Joan Mª Minguet Batllori, president de l’associació de crítics d’art de Catalunya (AACC); Gemma Calvet, vice presidenta de l’Associació professional de dansa de Catalunya (APdC); Xavier Fortuny, codirector de la sala La Mirona de Girona en representación de l’àmbit de la música; Jordi Jané, crític de circ i soci fundador de l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC); Blai Mesa, vocal de l’Associació d’Artistes visuals (AAVV). (+2 pendents de confirmació)

Tots els públics
MARGES I FRONTERES per JORDI LAFON (Vic)
Acció/Presentació a la DOMO, La Rambla, el Dissabte 9, a les 13.30 h.

El projecte “Marges i Fronteres” comença a les ciutats de Figueres i Perpinyà, però proposa un encontre entre persones a un espai natural, expandint la idea d’intervenció a l’espai públic urbà, per explorar espais interludis, tot recreant situacions i rituals poètics amb la voluntat de retre un homenatge a totes les persones que van caminar, i que encara caminen entre fronteres per assolir els drets fonamentals de la vida.

Prenent com a referència el fet de caminar com a pràctica estètica, els dies 5 i 6 d’octubre es van realitzar dos excursions simultànies, entre Figueres i Perpinyà. Els caminants van anar uns a l’encontre dels altres per trobar-se a la carena del Puig Neulós com a nexe d’unió entre Languedoc-Rousillon i l’Empordà. Amb aquest acte es vol descartar els límits com a una línia divisòria, per a considerar-la com a un espai més ampli, capaç de generar oportunitats entre les persones i el territori.

Agraïments: Montsita Rierola, Bruna Dinarès, Lídia Falomí, Nau Côclea, ACViC, Arboressence, Alumnes de l’Escola Arrels de Perpinyà , Alumnes de la Galeria taller Dolors Ventós, Centre excursionista Empordanès (Teresa Alsina, Narcís Blavi, Esteve Juanola i Lluís Cantenys) Centre excursionista GPRENC (Antoni Glo¬ry), Ajuntament de Cantallops, Ajuntament de Roca des Alberes, Casa de la Generalitat de Perpinyà , Àlex Casadevall.
*Agraïment especial a Mèlanie Rabat

Familiar
MAGNÈTICA INGRAVIDESA per MARC BOADA (Barcelona)
Espectacle/conferència interactiva a La Rambla, el Dissabte 9, a les 16 h.
Entrada Lliure

Acció a mig camí entre una conferència científica i una activitat experimental. Inspirada en el propi nom del festival intentarem descobrir que és la ingravidesa física, com el camp gravitatori és força diferent dels altres que també podem experimentar cada dia, i ens deixarem captivar per les fascinants imatges que produeix la lluita entre la gravetat i el magnetisme. En paral•lel els més petits podran participar en un taller, “El sorral Magnètic”, en el que podran percebre el plaer de jugar amb els camps magnètics.

Marc Boada: escriptor, conferenciant, monologuista, divulgador científic, experimentador i escultor. Ha participat en la creació de museus i exposicions de ciència (CosmoCaixa, mNACTEC, València, Granada…).
Molts el coneixereu perquè era presentador al programa QUÈ, QUI, COM? de TV3. Ha estat col•laborador de diferents mitjans de comunicació (TV3, 8TV, Radio La Xarxa, Catalunya Radio, etc…) i autor del llibre “Els 3 infinits”.
Web Marc Boada

Familiar
TANTS CAPS TANTS JOGUETS per ORCHESTRA FIRELUCHE (Girona)
amb la intervenció de Pau Riba + Agnès Fusté
Concert + Xocolatada a La Rambla, el Dissabte 9, a les 17 h (xocolatada i tot seguit el concert)
Concert amb Entrada Lliure. Xocolatada: 2 €

L’Orchestra Fireluche és un peculiar i inquiet grup de música instrumental de la Cellera de Ter (Gi¬rona) que des del 2002 treballa amb instruments de joguina, reciclats, curiosos, inversemblants, clàssics i propis de cultures d’arreu del món.
Dos anys després de la publicació del seu darrer treball D’un llonguet un pa de quilo, l’Orchestra Fireluche presenta ara Tants caps tants joguets, el seu cinquè disc i el primer a incorporar veus. Aquest nou treball compta amb la col•laboració de destacades veus de l’escena musical catalana.
Al concert de l’Ingràvid combinaran les noves cançons i les ja clàssiques del seu extens repertori, i compta¬ran amb alguna col•laboració.

Xocolatada a càrrec de l’Associació Contra el Càncer de Figueres.
El que es recapti anirà destinat a la investigació per combatre el càncer infantil i juvenil.

Col·labora: Associació Catalana Contra el Càncer

Vídeo Orquestra Fireluche https://vimeo.com/16830491
Web http://www.orchestrafireluche.cat/

Públic adult
MARTI BOADA (Barcelona) és el convidat del SOPAR en POSITIU #5
Sopar i conferència a la DOMO, La Rambla, el Dissabte 9, a les 21 h.
Preu: 30 € (Inclou un menú complert + la conferència)

Un any després del gran incendi, Ingràvid vol apropar el coneixement científic i donar respostes tot convidant a un pes pesant del medi i la divulgació científica a Catalunya. Es tracta de Martí Boada i Juncà creu de St. Jordi al 1999, professor i col•laborador en di¬verses universitats i, entre d’altres, president del PN de l’Alt Pirineu.

Els Sopars en Positiu son una manera d’apropar-nos a diversos coneixements (empresarial, cultural, científic, tecnològic,…) a través de l’experiència exitosa d’un personatge que ens explica la realitat en clau positiva.
En aquest cas hem volgut que un expert medi ambiental ens parli de casa nostra, de l’empordà, del seu paisatge i de les seves possibilitats en un sentit ampli i de manera amena, entretinguda i sobretot plena de
respostes tant entenedores com fonamentades.
Web Martí Boada http://www.martiboada.cat

tots els públics
EL DESENTERRADOR per CIA. SOCIETAT DOCTOR ALONSO (Pontós)
Acció/Presentació a la DOMO, La Rambla, el Diumenge 10, a les 12h.
Entrada Lliure

Aquest és un projecte de creació i investigació escènica al voltant del cos i les paraules. Un procés d’investigació dut a terme per un equip multidisciplinari, que s’implementarà en una sèrie de residències.tallers en un camí des d’allò més local fins a un àmbit més internacional. “El desenterrador” vol posar la mirada en la paraula, la seva CORPOLOGIA i la seva relació amb el cos i l’acció.
Aquest taller a Ingràvid es el que inicia aquest procés d’investigació. El taller s’ha realitzat els dies 26 i 27 d’Octubre i es presentaran les conclusions el diumenge 10 de novembre.

La Societat Doctor Alonso, dirigida per Tomàs Aragay (director de teatre i dramaturg) i Sofia Asencio (ballarina i coreògrafa) ha construït un llenguatge que troba una de les seves claus fonamentals en el concepte del desplaçament. De situar quelcom fora del seu lloc, àmbit o espai propi per indagar com aquest desplaçament modifica el llenguatge tant pel que fa a la seva gramàtica constitutiva com pel que fa a la lectura que un observador en pot fer. Desplaçar per desvetllar quelcom.

tots els públics
ENRIC CASASSES + DON SIMON y TELEFUNKEN 
Concert + Poesia a La Rambla, el Diumenge 10, a les 17.30 h.
Entrada Lliure al Concert.

Enric Casasses, poeta i rapsode. La seva actitud es podria relacionar amb la generació “beat”, Dylan, Verdaguer, Foix o Brossa, sense oblidar el dadaisme europeu. Això pot explicar-nos la singularitat de la seva obra, en la que la quotidianitat i l’insòlit es donen la mà.

El grup musical Don Simon i Telefunken amb els seus bugui buguis per a robots rovellats, mambos bomba, calipsos per a l’apocalipsi i rocanrols sonàmbuls posaran la seva “camiseta i el seu canesú” musical a l’abecedari d’infinites tombarelles de l’Enric.

web Don Simón y Telefunken http://www.donsimonytelefunken.com/
sobre Enric Casasses http://es.wikipedia.org/wiki/Enric_Casasses
Vídeo Don Simón https://vimeo.com/16936865